Taller etnobotànica medieval

15 d'abril de 2022



PLACES EXHAURIDES!!!!! proper taller primer diumenge de maig. Properament s'obriràn places.

 

Preparació del Vinagre 4 lladres amb d’ingredients d’origen natural.  T'ho podràs endur a casa!

 

Els vinagres medicinals, elixirs ancestrals

Tot i que no hi ha una referència exacta, s’estima que el vinagre es va descobrir al mateix temps que el vi, atès que deriva de la fermentació que deriva d’aquest últim (d’aquí també el seu nom “vinum acre”, vi agre) i algunes varietats són també reconegudes com a elixirs ancestrals.
 

S’obté de l’activitat dels bacteris del tipus “Mycoderma aceti” que donen lloc a una reacció química que fermenta l’alcohol del vi. No obstant això, les primeres referències escrites que es tenen sobre tots dos són de la medicina de Babilònia, al voltant del 5000 aC. L’ús del vinagre es va estendre també als fenicis, egipcis, grecs, romans i a la resta del món occidental.

Hipòcrates ja solia recomanar-lo per a la tos i els refredats, però a llarg de la història destaca sobretot el seu ús antisèptic per evitar la infecció de ferides, calmar picades d’insectes i prevenir contagis.

Vinagre dels 4 lladres

La maceració d’herbes en vinagre ha donat lloc a diferents tipus de vinagre medicinal, entre els quals sens dubte destaca pel seu reconeixement i per la llegenda que l’acompanya, el conegut com “Vinagre dels 4 lladres“. S’explica que, en 1628, durant la pesta negra, a Tolosa, quatre lladres van ser capturats per entrar a robar a les cases dels morts i malalts. Tot i el contacte amb ells, els lladres no es van encomanar perquè bevien i es fregaven el cos, la cara i les mans amb un vinagre en què havien macerat diverses plantes. Els lladres van compartir la seva recepta a canvi de clemència i la seva fórmula va ser inclosa en el Codex de la Farmacopea francesa l’any 1748, amb el nom de “vinagre antisèptic”. Però s’ha seguit mantenint el nom de Vinagre dels 4 lladres i és emprat per les seves propietats antibacterianes i estimulants del sistema immunològic.

 

Els lladres van compartir la seva recepta a canvi de clemència i la seva fórmula va ser inclosa en el Codex de la Farmacopea francesa l’any 1748

La barreja del vinagre de sidra amb plantes com el romaní, la sàlvia, la farigola, la menta, el clau, la canyella o l’all, entre altres, li confereix múltiples propietats. A nivell tòpic, s’empra per desinfectar ferides, netejar pells grasses, alleujar picades o prevenir i tractar els polls. Diluït en aigua i ingerit, ajuda a depurar i desintoxicar, reduir la fatiga, netejar el tracte respiratori (fent inhalacions) i protegir  enfront dels virus i bacteris. També és un excel·lent desinfectant per a la llar. Al contenir càmfora natural, està contraindicat en nens menors de 7 anys, embarassades i persones sensibles a la càmfora o amb trastorns cardíacs.

El vinagre de consolda, el de ginebre i el de calèndula són alguns dels molts vinagres medicinals que se segueixen emprant avui dia.

 

Punt de trobada: Antics Safareigs Municipals

Hora: 17:00h

Durada: 1:30 h. aprox.

 

Places limitades. Cal reserva prèvia. Inscripcions

 

Activitat adreçada a adults i infants.

 

Recomanem portar calçat adequat, aigua, llibreta i  bolígraf i dispositiu fotogràfic.

 

Per més informació contacteu per correu electrònic a turisme@cubelles.cat

En aquesta activitat es podran registrar imatges multimèdia amb finalitats de comunicació i informació municipal. 

 

 

 

 Col·laboració amb herbodietetica Ca la Carme ( C/ Gallifa, nº 23). Tots els participants rebran un val descompte.

 


Lloc:Antics safareigs municipals

  • Antics safareigs municipals
  • Adreça Carrer del Raval
  • Barri NUCLI ANTIC
  • Preu Gratuït


Horari
17:00h


Preu
Gratuït, amb inscripció prèvia.
Places limitades


  • 2022 Cubelles medieval_Cartell quadrat xarxes.jpg
  • MASTER POSTER A3-2022 TRAZ_3 topos.png
  • 04 MUESTRA CONTROL ABANICO 2021 (4).png
  • Logo Biosphere_Commited_entity.png
  • Catalan_Charter Logo Partners_ CETS.jpg
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023