Entren en vigor les noves restriccions de consum d’aigua per la situació de preemergència

1 de desembre de 2023


Cubelles és un dels 201 municipis que s’abasteixen d’aigües Ter-Llobregat que han de baixar el consum a 210 litres per persona al dia



Cubelles ha entrat oficialment en situació de pre emergència per sequera, com altres 201 municipis més que estan connectats a l’aigua del Ter-Llobregat.

 

La principal novetat d’aquesta mesura és que es redueix encara més el consum d’aigua domiciliària per persona als 210 litres diaris (incloent-hi activitats econòmiques i comercials). En el cas de Cubelles aquesta xifra és molt superior, arribant als 308 litres/persona/dia que supera, fins i tot, els 230 litres que es permetien en la fase d’excepcionalitat.

 

El regidor d’Espai Públic i Infraestructures, Josep Maria Hugué, ha demanat un esforç suplementari a “totes les persones que vivim i tenim habitatges i negocis a la vila, perquè si no baixem aquest consum no podrem evitar talls de subministrament a mig termini”. A més, superar aquest llindar establert al decret de la Generalitat podria suposar que “comencin a aplicar-nos sancions, tant a l’Ajuntament com als particulars”.

Obres per reduir les pèrdues

Una de les accions prioritàries de l’Ajuntament els darrers anys ha estat la reducció de les pèrdues que es produeixen a les canonades i que se xifren en gairebé el 40% de l’aigua que se subministra al municipi.

 

A aquesta necessitat responen obres com les que s’executen de fa uns mesos a Mas Trader, un dels barris on estaven detectades la major part de les pèrdues. Les canonades, dels anys 60, eren majoritàriament de fibrociment i tenien pèrdues que ara s’eliminen amb noves conduccions més eficients.

 

La inversió, propera als 2 milions d’euros, no serà la darrera que caldrà executar al municipi, tal i com reconeix Hugué. “En els propers anys haurem d’invertir almenys tres milions per renovar parts de les canalitzacions d’abastiment obsoletes”, conclou.

 

Una altra de les millores que s’implementarà amb l’entrada en funcionament de l’empresa que rebi l’adjudicació del servei, ja en fase final, és la “substitució del sistema d’aforament que encara hi ha en alguns habitatges pel de comptador, que permet controlar el consum domèstic”.

 

Finalment, l’Ajuntament demana a la Generalitat col·laboració en la inversió necessària per posar al dia una xarxa d’abastament que en molts casos ha quedat obsoleta per la manca de capacitat econòmica dels municipis.

Dessalinitzadora del Foix

Paral·lelament a les mesures internes en la gestió del cicle integral de l’aigua, Cubelles ha esta notícia recentment per la decisió del Ministeri de Transició ecològica d’assumir el cost de construcció de la dessalinitzadora del Foix. Els Serveis Tècnics municipals avaluen el projecte i les seves repercussions mediambientals, si bé es reconeix el seu caràcter estratègic en l’actual context de sequera.

 

Hugué no s’oposa a la instal·lació als terrenys dels antics dipòsits de la Tèrmica si bé reclama “compensacions mediambientals tant al Foix com al nostre litoral per l’afectació que creiem tindrà en el nostre patrimoni marí”. En aquest sentit es vol tenir especial cura de les praderes de posidònia documentades, incrementar el cabal ecològic del Foix i accelerar l’ampliació de l’estació d’impulsió i el tanc de tempestes que complementin la inversió feta en el Vòrtex i que minimitzi els abocaments d’aigües residuals a la desembocadura del riu.

 

Entrevista a Josep Maria Hugué a Ràdio Cubelles

 

Notícia a TV3  

 

 

Notícia a Canal Blau


  • Ban preemergència

Documentació adjunta

Enllaços relacionats

  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023