El projecte Posidònia Activa detecta dos prats d'aquesta planta marina davant la costa de Cubelles

25 d'agost de 2023


En una primera fase, la ciutadania ha pogut participar en immersions i sortides d’esnòrquel per cartografiar la costa i, posteriorment, es durà a terme una campanya de sensibilització



El fons marí de Cubelles centra part de l’atenció de la quarta fase del projecte Posidònia Activa, una iniciativa de recerca i divulgació que busca recol·lectar dades de l’estat de salut de les praderies de posidònia dels espais marins no protegits del litoral català, alhora que sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de la seva conservació.

 

La iniciativa, liderada per l’organització Anèl·lides i amb el suport de l’Ajuntament, involucra administracions, ciutadania i sector educatiu. Aquesta setmana s’han fet immersions submarines a uns 600 metres a l’interior de les platges cubellenques i s’han trobat dos prats d’aquesta planta marina bàsica per mantenir les bones condicions del mar. Segons Laura Sánchez, biòloga i coordinadora de projectes a Anèl·lides, “el primer anàlisi ens mostra que són praderies denses i ben conservades”.

 

El regidor de Medi Ambient, Àlex Noheda, ho considera una bona notícia i destaca la importància de donar a conèixer la posidònia. “Es tracta d’una famosa desconeguda perquè aporta i fixa gran quantitat del carboni que tenim al planeta”.

 

Aquests dies s’estan fent sortides d’esnòrquel, obertes a la ciutadania, per fotografiar els animals que viuen al mar. Posteriorment, “l’Ajuntament, en col·laboració amb Anèl·lides, durà a terme una campanya de sensibilització i uns tallers educatius a escoles i instituts del municipi”, explica Àlex Noheda.  

 

El projecte Posidònia Activa

Actualment, les praderies de posidònia no estan localitzades amb exactitud a la costa catalana. Per aquest motiu, l'objectiu principal del projecte Posidònia Activa és geolocalitzar totes les praderies de posidònia i fer públiques totes les coordenades, per així poder evitar els ancoratges i avançar en la seva conservació.

 

El projecte està liderat per Anèl·lides i té la col·laboració de l’associació Oceánicos, d’Arcadia Fishing, i el suport científic de l’Institut de Ciències del Mar-CSIC, a més de l’Ajuntament de Cubelles per a la seva edició 2023. Compta també amb la subvenció de la Fundació Espanyola de la Ciència i la Tecnologia - FECYT del Ministeri de Ciència i Innovació.

 

Més informació:

https://anellides.com/blog/portfolio-items/posidonia-activa/

 


  • PosidoniaActiva_1.JPG
  • PosidoniaActiva_5.jpg
  • PosidoniaActiva_4.jpg
  • PosidoniaActiva2.JPG
  • PosidoniaActiva_3.JPG
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023