El pessebre vivent del Grup de Teatre del Casal de Cultura mou prop de mig miler
3 de gener de 2002
Cubelles tenia ganes de veure la representació del pessebre vivent del Grup de Teatre del Casal de Cultura. I així ho van demostrar. Unes 450 persones es van acostar durant els tres dies (28, 29 i 30 de desembre) que el quadre nadalenc va estar muntat al Castell de Cubelles. La primera edició, celebrada l’any passat, va sorprendre als organitzadors que van haver de vendre les matrius de les entrades. L’èxit de participació de l’any passat ha portat a l’organització a ampliar el nombre de representacions a tres dies. "El pessebre va fer ple l’últim dia de representació, hi va haver gent que va haver de marxar sense poder veure l’edició d’enguany", explica Angie Raspall, Coordinadora del Grup de Teatre del Casal de Cultura, qui ha afegit que "molta gent ha repetit més d’un dia i hi han hagut molt bones crítiques" . La problemàtica d’aglomeracions a l’entrada i sortida del recinte s’ha vist solucionada en aquesta ocasió. L’entrada a l’espectacle es va fer pel carreró del Castell i la sortida per les escales del Castell que van a parar al carrer Joan Roig i Piera. En aquesta ocasió s’ha augmentat el nombre d’actors que hi han pres part. I així s’ha passat de 40 a més d’un centenar de participants entre tramoies, actors, modistes, maquilladores, perruquers, taquillers, porters i col•laboradors, entre d’altres. "El fet de no haver d’estudiar-se cap paper ha estat el que ha animat a molta gent a prendre-hi part", ha explicat Raspall.
S’ha incorporat nou vestuari i s’han doblat i creat nous personatges i noves escenes teatrals. En aquest sentit, s’ha incorporat per exemple un quadre on hi apareix el personatge de l’herodes amb romans, un escrivà que s’encarregava de censar a tots els visitants que han trepitjar el Pessebre Vivent i un nou quadre on la Verge Maria i Sant Josep acompanyats d’un burro cercant posada. De fet, la plaça del Castell es va transformar en un gran Betlem amb animals vius com ovelles, ànecs, cavalls, burros i conills. Una de les novetats que han agradat més ha estat la construcció d’un riu amb cascada d’aigua i un pont per poder-lo creuar. Des de d’alt de la muntanya on baixava l’aigua del riu sortia l’Àngel Sant Gabriel. Aquesta segona edició ha comptat també amb la incorporació de nous oficis i parades del mercat, situats en aquesta ocasió al carreró del Castell aprofitant les cases annexes. Entre els diferents escenaris el públic va poder visitar un mercat amb venedores de fruites, puntaires que venien sabó natural i oferien mistela i neules i d’una màgica que preveia el futur. També es va poder veure com es treballava el cuir, la pell, la plata, la fusta i el ferro antigament. El públic, a més, va menjar una torrada amb botifarra amb els pastors, van poder gaudir d’un ball de dimonis amb espectacle pirotècnic i d’un àngel volador. Els tramoies van aprofitar espais naturals del Castell per escenificar el quadre del naixement i el de les bugaderes rentant roba. El públic va introduir-se dins la rondalla de la nit de Nadal i es va participar del somni del Lluquet i el Rovelló, els dos pastorets van ser els encarregats de guiar el públic a cadascun dels escenaris.
La coordinadora del Grup de Teatre ha destacat la gran tasca dels tramoies tenint en compte que han disposat de poc temps que han disposat. Han hagut de treballar dia i nit per acabar els nous muntatges escènics.
Els nens i nenes del Centre d’esplai Kitsch van participar el darrer dia 30 de desembre cantant nadales al pessebre.
Ajuntament de Cubelles
- Plaça de la Vila, 1
- 08880 Cubelles