19 d'octubre de 2021
El GEPEC considera molt positiva la conscienciació ciutadana i l’augment del voluntariat per a la protecció de les aus
El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC) ha presentat a l’Ajuntament de Cubelles l’informe del final de la temporada estival 2021 del projecte de conservació del corriol al municipi. Comparant les dades amb el 2020, en què l’accés a les platges va estar restringit molts mesos a causa del confinament per la COVID-19, s'ha incrementat la conscienciació ciutadana i el voluntariat, que ha propiciat un increment del nombre de postes, si bé la presència humana i de gossos sense lligar ha fet disminuir l’índex de supervivència dels pollets en gairebé un 7%.
Aquest estiu s’ha incrementat el nombre de postes respecte a l’estiu de 2020, però només el 25% dels 16 pollets de corriol camanegre i corriol petit nascuts aquest estiu van sobreviure. L’any 2020, l’índex de supervivència va ser del 31,58%, però l’informe de GEPEC ja reconeix que la “supervivència en platges urbanes altament freqüentades acostuma a ser baix, ja que la predació natural per part d’altres espècies, animals domèstics i la pressió humana acostuma a reduir-ne força el nombre”.
Entre els motius que afavoreixen el creixement de les postes hi ha la tasca de conscienciació que tant l’Ajuntament de Cubelles, com altres de l’entorn que participen del projecte, han realitzat entre la població. De fet, una de les mesures que ajuden a que hi hagi més pollets és la creació de zones de refugi i alimentació o els canvis en els sistemes de neteja mecànic i manual de les platges. Per contra, entre les raons per les quals la supervivència de les aus és menor trobem l’augment de molèsties, la presència humana i l’accés de gossos a les platges.
GEPEC es marca com a objectiu per la propera temporada “augmentar l’índex de supervivència fins al 33%” i consolidar l’interès i el coneixement pel corriol entre les persones usuàries de les platges. De fet, “la participació de la ciutadania en la conservació de l’espècie ha augmentat considerablement a través del voluntariat”. Aquest voluntariat ha permès disposar de més informació sobre els moviments de les parelles entre platges per alimentar-se o nidificar.
Una de les millores detectades pel grup mediambientalista és que el projecte, que ha completat la segona temporada, ha permès detectar i protegir zones de cria “fins i tot abans de les primeres postes, la qual cosa pot afavorir l’establiment d’una població d’aquesta espècie”.
Podeu consultar l’informe complert al següent enllaç.