30 d'octubre de 2024
La proposta recull l’obligació legal que el servei no sigui deficitari i el cost l'assumeixin els contribuents i fomenta que qui més recicli pagui menys
El Ple de Cubelles ha aprovat, en sessió extraordinària, les ordenances fiscals per al 2025 que es caracteritzen, un any més, per la contenció de la càrrega impositiva de la majoria d’impostos i taxes. Prèviament, la regidoria d’Hisenda va obrir un termini d'audiència per a la modificació de la taxa per la prestació del servei de gestió de residus municipals (ordenança fiscal núm. 11).
Aquesta taxa s'ha d'adaptar a la regulació estatal i europea que determina que el cost del servei no pot ser deficitari, la qual cosa motiva l’increment del cost de la taxa. L'objectiu de la normativa estatal i europea és prevenir i reduir la generació de residus i els impactes adversos de la seva generació i gestió. El fet de generar menys residus també reduirà l’impacte global de l’ús dels recursos i la millora de l’eficiència d’aquest ús a fi de, en última instància, protegir el medi ambient i la salut humana i efectuar la transició a una economia circular.
El cost del servei de la recollida d’escombraries està format, a grans trets, pel cost del buidatge dels contenidors, el transport a l'abocador, la gestió dels residus que es fa en aquestes plantes i la penalització que l'Agència de Residus de Catalunya carrega pel no compliment dels objectius europeus de reciclatge (50% per al 2025). Fruit d’aquest menor reciclatge, el cost del servei de recollida de residus ha anat creixent en els darrers anys situant-se en els gairebé 2,5 milions d’euros el 2023, dels quals els contribuents aporten poc més del 49%.
Aquestes xifres estan condicionades pel percentatge de selecció de residus del municipi, que se situa el 2023 en el 21,5%, lluny del 48,64% de la mitjana catalana i del 50% establert com a mínim pel proper any. A més, el retard en el canvi de sistema de gestió de la brossa que impulsa la Mancomunitat Penedès-Garraf per a Cubelles i 26 municipis més, ha condicionat que la ciutadania pugui reciclar millor i, per tant, reduir el cost de la gestió.
Precisament, que l’organisme competent no hagi portat a terme la renovació del servei, prevista per al segon semestre del proper any, ha condicionat aquest tant a nivell quantitatiu (nombre de punts de recollida de totes les fraccions) com qualitatiu (contenidors amb accés d'identificació d'usuari i recollida porta a porta comercial) i ha motivat la congelació de la taxa des del 2016. Aquest nou sistema permetrà avançar en els propers anys a la implantació de la taxa justa, per la qual es pagarà per generació i qui menys residus produeixi pagarà menys.
Per al 2025, l’estudi de costos determina que el servei ascendirà a més de 2,8 milions d’euros, dels quals els 90% corresponen a la recollida domiciliària i la resta (10%) a l’empresarial (comerços, serveis i indústria). Tot i que el cost total l’hauran d’assumir els contribuents per l’aplicació de les lleis espanyola i europea, el Govern municipal ha fet una aposta per complir amb el principi (també recollit a la normativa) de bonificar a les persones que més reciclin, incrementant el descompte pels usos de la deixalleria fins el 40%.
La regidora d’Hisenda i contractació, Alexandra Corvillo, ha explicat que la normativa europea i estatal “vol que la ciutadania sentim la responsabilitat de pagar el 100% d’aquest servei i que, entre totes les persones, avancem cap a opcions més sostenibles”. Corvillo ha assegurat que “la població, amb el sistema actual, no era conscient de l’impacte dels residus” i que “l’Ajuntament ha esgotat el termini de tres anys que permetia la normativa fins a la completa entrada en vigor l'1 de gener de 2025”.
Dani Pérez (CUP) ha argumentat que “altres municipis han baixat l’IBI per compensar la pujada de la taxa d’escombraries”. Jorge Mena (VOX) ha insistit en aquesta línia i Juani Navarrete ha criticat l’augment de la taxa perquè “només genera inseguretat jurídica”. Segons Esther Soler (ERC), “la població no es mereix aquest increment quan encara no tenim la nova recollida selectiva” i ha incidit en què “es podria flexibilitzar la pujada”. Robert Monzonis (JuntsxCub) ha coincidit amb què “tenim un dèficit de la gestió de residus amb imatges de deixadesa al voltant dels contenidors” i que “la resposta municipal a la directiva europea podria haver estat progressiva perquè acabarà provocant pujades dels lloguers i dificultats en els comerços”. La mesura ha estat aprovada amb els vots a favor de l’equip de govern (UC11, PSC i CeCP-C) i els contraris de l’oposició (VOX, JuntsxCub, PP, ERC i CUP).
D’acord amb aquestes premisses, la nova taxa estableix:
El ple ha aprovat també la modificació de l’ordenança núm. 1 de l’Impost de Béns Immobles, amb els vots favorables d’UC11, PSC i CeCP-C i en contra de VOX, JuntsxCub, PP, ERC i CUP. Per últim, s’ha aprovat per unanimitat la designació de les dues festes locals per a l’any 2025 que seran el 30 de juliol i el 16 d’agost, coincidint amb les festes majors del municipi.