5 de setembre de 2024
Amb aquestes inversions i el fons de reposició es preveu assolir un rendiment tècnic del 80% en els propers cinc anys
L’Ajuntament de Cubelles, en el seu compromís per garantir uns serveis d’abastament d’aigua i de sanejament de qualitat i resilients, iniciarà el desplegament d’un nou projecte estratègic per a la renovació i millora del subministrament d’aigua potable i del sanejament al municipi.
La prestació d’ambdós serveis municipals, que durà a terme Agbar -companyia adjudicatària del nou contracte de concessió fins al 2050-, preveu una inversió inicial de més de 5 milions d’euros per millorar la salut de les xarxes de distribució i de sanejament i l’eficiència en la gestió d’aquests serveis. Així mateix, també contempla un cànon variable per a la realització de treballs de renovació i millora de les infraestructures hidràuliques de més de 500.000 euros anuals.
El nou contracte, que arrencarà en les pròximes setmanes, s’ha oficialitzat amb la seva signatura aquest dimarts a l’Ajuntament de Cubelles, de la mà de l’Alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll, i del director executiu de Negoci d’Agbar a Catalunya, Oriol Mas. La cita ha comptat també amb la participació del regidor d’Espai Públic i Infraestructures, Josep Maria Hugué, i amb l’assistència d’altres membres del consistori i d’Agbar.
L’Alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll, ha destacat que el desplegament del nou contracte, “suposa un punt d’inflexió per a la gestió de l’aigua a Cubelles, un pas endavant que ens permetrà, entre altres, millorar l’eficàcia de la xarxa d’aigües del municipi, obsoleta des de fa anys, i reduir les fuites que patim”.
El regidor d’Espai Públic i Infraestructures, Josep Maria Hugué, ha explicat que “amb aquest contracte ens dotem de l’instrument que ens permetrà renovar el servei”, i ha posat en valor “els gairebé 5 milions d’euros en inversions per tirar endavant grans projectes estratègics, com ara el tanc de tempesta al sector del carrer Millera, que ha de contribuir a minimitzar les inundacions en cas de pluges”.
Per la seva banda, Raquel Pallach, gerent territorial d’Agbar al Penedès – Camp de Tarragona ha explicat que “és un nou marc i una nova oportunitat, no només per la inversió prevista tant en la xarxa de clavegueram, pluvials com de renovació de carrers, sinó també perquè es preveu un fons anual per anar renovant xarxa i millorant el rendiment, un aspecte especialment important en temps de sequera com els que estem patint”.
Agbar continua així al capdavant de la gestió de la xarxa d’abastament d’aigua potable de Cubelles, concessió que ha anat renovant des de l’any 1962, i amb la gestió del servei de sanejament al municipi, iniciada l’any 2005 amb l’adjudicació del primer contracte.
El desenvolupament del nou contracte suposarà també una actualització de la tarifa de l’aigua, que no havia patit cap pujada des del 2010. L’augment, que serà d’un 40% i que s’implementarà de forma progressiva en els pròxims cinc anys, respon a la modernització del servei, però també a altres factors, com ara l’encariment de preu que Aigües Ter-Llobregat, l’empresa pública responsable de la producció i venda d’aigua, ha aplicat en els darrers temps als ajuntaments. Malgrat l’augment, el preu de l’aigua a Cubelles continuarà mantenint-se per sota de la mitjana catalana i del Garraf.
Tanmateix, l’Ajuntament treballa per garantir que l’accés al servei d’abastament d’aigua potable estigui assegurat per a tots els usuaris i usuàries, sense excepció. Per això, el nou contracte suposa també la destinació de 25.000 euros anuals al fons social orientat a persones vulnerables per tal que puguin cobrir les seves factures i fer front a altres necessitats bàsiques.
Cap a un municipi més sostenible, eficient i inclusiu
El desplegament d’aquest projecte transformador a cinc anys, 2025-2030, integra un pla d’acció que pretén situar l'aigua com a motor de la transició ecològica, digital i social al municipi i, alhora, descarbonitzar l’activitat, alineant-se així amb el Pla Estratègic de Cubelles per l’Agenda 2030.
Per tal de contribuir a la transformació ecològica de la ciutat, el projecte aposta per impulsar la sostenibilitat hídrica i energètica. En relació amb l’aigua, es duran a terme, entre d’altres, els següents treballs amb l’objectiu d’assolir un rendiment tècnic de la xarxa d’aigua potable del 80%.
En quant a la sostenibilitat energètica, el projecte contempla la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques als dipòsits generals del municipi, que permetran que els serveis d’aigua i sanejament siguin totalment autosuficients des del punt de vista energètic.
Com a mesura per accelerar la digitalització del servei d’abastament d’aigua potable s’implantarà el sistema de telemesura, substituint la totalitat del parc de comptadors actual (prop de 10.000) en els primers quatre anys del contracte, una solució digital clau per a la gestió avançada del cicle de l’aigua. La gran quantitat d’informació que proporciona aquest sistema afavoreix l’eficiència en la gestió del recurs hídric, gràcies al control gairebé en temps real del rendiment hidràulic, de la possibilitat de realitzar balanços hidràulics i de mesurar detalladament els cabals mínims nocturns. Així mateix, la telemesura permet la digitalització dels processos de lectures i facturació, així com la detecció i l’enviament d’alertes als usuaris i usuàries del servei de possibles fuites o consums anòmals, com per exemple comptadors aturats, dimensionats incorrectament o manipulats.
L’eix social també serà fonamental en aquesta nova etapa, contribuint a través de la gestió de l’aigua a construir una ciutat més justa. L’accés al servei d’abastament d’aigua potable ha d’estar garantit per a tots els usuaris i usuàries, sense excepció. Per això, es destinaran 25.000 euros anuals al fons social orientat a persones vulnerables per tal que puguin cobrir les seves factures i fer front a altres necessitats bàsiques.
L'aposta per una gestió avançada del sanejament
El sanejament de Cubelles també experimentarà un salt qualitatiu amb el nou contracte. Com a primera actuació prevista en els primers cinc anys, amb una inversió superior als 2 milions d’euros, es durà a terme la construcció d’un tanc de tempestes al sector del carrer Millera, que permetrà regular les avingudes torrencials d’aigua. També es renovaran les conduccions de clavegueram i pluvials del passeig Vilanova.
Agbar implantarà noves solucions digitals per a la gestió i manteniment del clavegueram, com el GALIA, un software digital que facilita l’anàlisi de la xarxa en temps real i permet la planificació de les operacions a realitzar de forma òptima. Es preveu també la instal·lació de sensors als sobreeixidors residuals per controlar possibles abocaments perillosos al medi, així com la implantació d’un sistema d’alerta integral i multirisc, que reduirà la vulnerabilitat de la ciutadania davant episodis climàtics externs.
El servei de clavegueram emprarà camions recirculadors d’aigua, que eviten el malbaratament d’aigua potable per a la neteja de la xarxa, i vehicles amb Gas Natural Comprimit (GNC) combinat al dièsel, fet que permetrà reduir les emissions de diòxid de carboni.
Amb el nou contracte s'intensificarà, també, la neteja de la xarxa de clavegueram, especialment als punts més crítics, com ara la zona sota les vies del tren. També s’incrementarà la neteja d’embornals i reixes, per garantir una millor evacuació de les aigües pluvials i reduir riscos d’inundació.