18 de juliol de 2024
El programa tornarà quan es reprengui la temporada de tardor de l’emissora municipal
Rosa Fonoll va passar pel programa mensual de Ràdio Cubelles L’Alcaldessa respon i va contestar les preguntes formulades per la ciutadania. En aquesta edició, la darrera abans de l’aturada per la programació d’estiu, va atendre les consultes de nou persones, sumant un total de 78 preguntes en la tercera temporada, iniciada el passat mes de març quan es va reprendre després de les eleccions municipals del maig de 2023. Entre les propostes rebudes, Fonoll ha destacat la proposta d'una ciutadana que "em demana que organitzem algun contacte amb l'Alcaldessa per a les persones nouvingudes, per tal que coneguin tot allò que tenen al seu abast quan s'empadronen al municipi". En aquest sentit, Fonoll va avançar que en breu s'activarà el programa de l'Alcaldessa als barris per tal que tothom pugui traslladar a l'Ajuntament preguntes i suggeriments.
La primera regidora cubellenca va recordar les mesures de prevenció de la sequera, a pregunta d’una ciutadana que demanava si es pot fer ús de les dutxes d’una comunitat de veïns. En aquesta situació, l’Alcaldessa considera que “sí que poden fer servir les dutxes de la piscina, perquè hem tornat a la fase d’alerta i podríem obrir les de les platges, si bé només hem obert els rentapeus per responsabilitat i coherència perquè seguim en una situació de sequera i no volem tirar enrere”. Sí que ha fet incidència en que, ara que es poden reomplir les piscines, s’ha de recordar que “només es poden omplir o reomplir les que tenen un sistema de bomba d’aigua”. Les desmuntables que es posen a patis i terrasses, “hi ha persones que els hi canvien l’aigua cada dos o tres dies i això és un consum excessiu”.
Així mateix, també s’ha referit a un altre veí que reclamava que les dutxes i rentapeus al costat del Club Marítim no funcionen, alhora que manca un tram de passarel·la. En el moment del programa aquesta problemàtica ja estava resolta, mentre que la demanda de la passarel·la es revisarà.
De l’àmbit cultural i de memòria històrica, Fonoll va respondre dues preguntes en relació als jaciments arqueològics de Mas Guineu i la Mota. En els terrenys on s’ha d’edificar el futur càmping “la Generalitat ens va informar ja fa cinc anys que hi ha restes de no gaire valor científic, que estan sotmeses a la degradació per les inclemències meteorològiques i que, precisament, en les obres de construcció del càmping, es garanteix la seva preservació sota una àrea esportiva en una cota superior”. Pel que fa al jaciment de la Mota, l’Alcaldessa va informar que “les peces trobades les custòdia la Direcció General de Patrimoni de Catalunya en un museu comarcal”. “Es podrien exposar a Cubelles si es reuneixen les condicions de seguretat i preservació, però no tenim cap espai adequat actualment”, explica Fonoll. Pel que fa a les visites, aquestes es fan prèvia petició d’escoles i instituts o en moments culturals, com les Jornades Europees de Patrimoni. “Seguirem excavant tant bon punt hi hagi una dotació econòmica o una subvenció com hem fet en cada mandat”, conclou l’Alcaldessa.
A banda de preguntes, l’Alcaldessa va recollir la denúncia formulada per un grup de veïns dels voltants de la plaça de la Sardana que adverteixen que enguany, per la Revetlla, s’ha llençat pirotècnica en algunes zones a menys de 500 metres de massa forestal i demanaven endurir la vigilància i les sancions. L’Alcaldessa va recollir la petició de limitar l’horari de llançament de petards, que no es llencin voladors a prop d’habitatges i que es delimiti un espai perquè qui vulgui pugui llençar pirotècnica més forta. “Ho tractarem en una junta de treball de cara a properes revetlles”, va explicar Fonoll. Els mateixos veïns, però, felicitaven el servei de neteja que havia actuat de forma immediata l’endemà mateix de la revetlla.
Una de les preguntes formulades a l’Alcaldessa té a veure amb l’elevat preu dels lloguers i el control del topall d’aquests, aprovat recentment. Rosa Fonoll va explicar que en el cas de petits propietaris que posin a lloguer un habitatge per primer cop, aquests contractes no poden superar l’índex establert a la nova llei i, en els que es renovin i estiguin per sobre, han de congelar el preu, a no ser que s’hagin fet obres de millora. En el cas dels habitatges de grans tenidors “han d’aplicar el preu de l’índex”. Pel que fa al control i les sancions, la nova normativa “té un buit legal i no dona als ajuntaments eines per poder sancionar en cas que un habitatge superi l’índex”.
La darrera pregunta feia referència a les obligacions de l’empresa que gestiona el servei de la zona blava d'instal·lar pilones i blocs de formigó en alguns espais.
.