L’Ajuntament i l'Associació Buchenwald signen un conveni perquè l'alumnat de batxillerat treballi activitats de memòria democràtica

26 de setembre de 2024


En el marc del Projecte Buchenwald els joves amplien coneixements sobre l’impacte del feixisme, el nazisme, les deportacions als camps de concentració o l’exili i el franquisme



L’Ajuntament de Cubelles ha signat un conveni amb l’Amical de Buchenwald perquè l'alumnat de batxillerat segueixi duent a terme activitats en matèria de memòria democràtica dins el Projecte Buchenwald, que forma part de l’itinerari formatiu de l’Institut Cubelles. D'aquesta manera, els joves podran ampliar coneixements sobre l’impacte del feixisme, el nazisme, les deportacions als camps de concentració o l’exili i el franquisme que es van patir a Catalunya durant el segle XX.

 

El conveni pretén recordar, mantenir, recuperar i transmetre la memòria històrica de Cubelles, des de principis del segle XX fins al 1975, i com a salvaguarda fonamental per evitar la repetició de qualsevol tipus de violació als Drets Humans. Aquests projectes de memòria històrica estan dirigits principalment als grups de 1r i 2n de batxillerat.

 

L’Ajuntament, a través de la regidoria de Memòria Històrica, vetlla pel coneixement i el manteniment de la memòria històrica de Cubelles com a patrimoni col·lectiu que testimonia la resistència i la lluita pels drets i les llibertats democràtiques. Amb aquesta finalitat, pren iniciatives institucionals necessàries per al reconeixement i la rehabilitació de tots els ciutadans i ciutadanes que han patit persecució com a conseqüència de la defensa de la democràcia i les llibertats.

 

L’objectiu del consistori és que la memòria històrica es converteixi en símbol permanent de la tolerància, de la dignitat dels valors democràtics, del rebuig dels totalitarismes i del reconeixement de totes les persones que han estat perseguides a causa de les seves opcions personals, ideològiques o de consciència.

Treballar la memòria històrica a través de l'educació

Una de les maneres més efectives de fomentar el coneixement de la memòria històrica és a través de l’educació a les noves generacions, moment en el qual els joves construeixen el seu caràcter pel futur a través de l’ensenyament que es presta en escoles i instituts.

 

Mitjançant aquest conveni, l’Ajuntament es compromet a donar suport a les activitats programades per a l'alumnat de batxillerat, facilitar el coneixement dels elements patrimonials de la Guerra Civil ubicats al municipi amb visites guiades i promoure sortides i viatges educatius als espais i rutes de la memòria (ruta de la batalla de l’Ebre, Ruta de l’Exili o visita a un camp de concentració).

 

Segons la regidora de Memòria Històrica, Renata Bedós, “tenim clar que com a Ajuntament no podem actuar sols, sinó que necessitem la col·laboració d’entitats. Per aquest motiu vam buscar el suport econòmic de la Diputació de Barcelona i hem volgut signar el conveni amb l’entitat comarcal que ja treballa en temes de memòria històrica amb els instituts”. Bedós ha recordat que “qui desconeix la seva història està condemnat a repetir-la i, per tant, és important que el jovent conegui quina ha estat la memòria democràtica del nostre poble”.

 

El president de l'Amical Buchenwald, Enric Garriga, ha agraït aquest acord amb l’Ajuntament assegurant que “contribuirà a fer un municipi més integrador i més obert”. Segons Garriga, “un dels pilars d’aquest conveni és que treballarem amb el jovent dels instituts, ja que en les tasques de memòria democràtica i en la lluita per un món millor els factors educatius són fonamentals. Amb els centres educatius estem immersos en un grup de treball amb el qual ja es fan moltes activitats com xerrades, conferències, cicles de cinema i exposicions, entre altres".


  • Conveni Associacio Buchenbald.JPG
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023