29 de maig de 2024
Els objectius d'aquest fons divulgatiu són fomentar la pedagogia i sensibilització mediambiental i donar suport a la protecció de l’entorn natural de Cubelles
Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny, i coincidint amb la Setmana de la Natura (del 22 de maig al 5 de juny), la Biblioteca Mn. Joan Avinyó presentarà el seu fons especial sobre la petjada ecològica amb un enfocament en clau de salut planetària, tenint en compte la situació d’emergència climàtica i ambiental actual. Els principals objectius d’aquesta col·lecció són fomentar la pedagogia i sensibilització mediambiental, donar suport a la protecció de l’entorn natural de Cubelles, amb especial incidència en la desembocadura del Foix, treballar cap a un model de biblioteca verda i reforçar una xarxa d’interessos ciutadans amb el món educatiu i entitats i associacions mediambientals i culturals del territori.
El fons es vertebra en 7 grans eixos: acció climàtica, per mitigar els efectes de la crisi climàtica; societat sostenible, per esdevenir un canvi de paradigma que garanteixi el futur del planeta; energies, per un canvi de model que afavoreixi la descarbonització i els fluxos d’energia nets; consum responsable, per a un nou estil de vida a favor del medi ambient i la justícia social; natura i reconnexió, amb literatura de natura especialment assaig i no ficció; ficció ambiental, amb més literatura de natura especialment ficció; i selecció abellerol, amb contes tranquils i contemplatius sobre el medi natural autòcton.
La creació d’aquest fons va acompanyada d’un programa de participació i dinamització amb diferents agents territorials per a l’organització d’activitats com trobades amb especialistes, presentacions de llibres, exposicions i tallers. La Biblioteca, a més, està adherida al projecte ‘Labdoo’ d’economia circular i també ha creat diferents punts d’intercanvi. L’àrea infantil té una decoració inspirada en elements naturals del municipi amb un relat propi centrat en l’abellerol i un catàleg de serveis adreçat als centres educatius.
A nivell de Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM), la Gerència de Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona ha impulsat un laboratori de transició ecològica del qual la Biblioteca de Cubelles és membre. En aquest grup s’aborda l’encaix de les biblioteques cap a un model de biblioteca verda mitjançant accions en la gestió diària que ajuden a complir el compromís amb el medi ambient i la sostenibilitat en tots els seus àmbits. En aquest sentit, la construcció de la Biblioteca ha estat el primer equipament municipal amb instal·lació solar fotovoltaica que reforça l’aposta en la lluita contra el canvi climàtic a banda de permetre incrementar l’eficiència energètica i rebaixar la factura del subministrament elèctric.
‘Petjada ecològica’ és un projecte que permet explorar les connexions entre els aspectes culturals i mediambientals. Amb la col·laboració de la resta d’agents territorials pot contribuir a fer de Cubelles un referent en educació ambiental a través de la cultura i de les emocions, i aconseguir un impacte local per afavorir la sostenibilitat mediambiental i social.