L’Ajuntament engega una prova pilot per a la recuperació del sistema dunar sobre roques

6 de juny de 2024


El projecte pioner coincideix amb l’ampliació del sistema dunar a la platja de la Mota, després de l’èxit de la primera fase



La regidoria de Medi Ambient ha posat en marxa una prova pilot per a la recuperació del sistema dunar. Concretament, es tracta d’un petit tram de la platja de la Mota, proper a la desembocadura del riu Foix, on hi ha una escullera de pedra. L’Ajuntament ha demanat al Ministeri per a la Transició Ecològica realitzar un projecte innovador de restauració del sistema dunar per fer front a una morfologia diferent de la platja, on hi ha roques grans que dificulten la consolidació del sistema dunar que funciona correctament a les zones amb sorra.

 

El regidor de Medi Ambient, Àlex Noheda, ha explicat que “estem fent un assaig que consisteix en la col·locació de sorra de manera artificial per cobrir les roques i instal·lar, seguidament, una plantació d’espècies autòctones de forma manual. Si funciona estarem demostrant una nova manera de restaurar el sistema dunar extrapolable a altres platges del litoral català i estatal”.

 

Per obtenir resultats caldrà esperar, com a mínim, un any. “Necessitem passar un cicle sencer de temporals d’hivern i de ventades per observar si es consolida”, ha puntualitzat Noheda. Per assolir-ho, serà necessària també la col·laboració de la ciutadania, que ha d’evitar el seu pas per la zona delimitada amb pal i corda.

Ampliació del sistema dunar a la platja de la Mota

Aquest assaig coincideix amb l’ampliació en un tram més de la recuperació dels sistemes dunars que va començar, en una primera fase, a la platja de Les Salines i va avançar cap a la Mota. Aquestes tasques han consistit en la retirada d’espècies invasores i la restauració manual amb plantes autòctones per consolidar un sistema d’arrels que fixa la sorra i permet fer uns murs naturals.

 

El regidor de Medi Ambient ha assenyalat la doble importància d’aquestes feines. “Protegim les platges, sobretot dels temporals d’hivern, i també les residències d’habitatges que hi ha just darrera. A més, aconseguim que la platja es consolidi com una fortificació natural, alhora que gestionem l’accessibilitat”. Aquest darrer punt té especial rellevància perquè “delimitant els accessos protegim el sistema dunar”. Contribueix també a protegir el corriol camanegre, ja que uns accessos delimitats a la platja fomenten un impacte només sobre llocs molt concrets, facilitant així les postes d’ous dels corriols.

 

L’èxit d’aquesta iniciativa es pot veure en altres zones de la mateixa platja on ja fa temps es va crear aquest sistema dunar. N’és un exemple el tram que es troba al costat de l’antic pont de la central tèrmica (limitant amb la platja dels gossos), on els pals de protecció instal·lats han quedat enterrats. “Això és un símptoma molt positiu ja que evidencia que les dunes han avançat”, remarca Àlex Noheda.

 

Malauradament, aquests sistemes dunars no són aplicables a tot el litoral. És el cas de la platja Llarga, al costat del Club Marítim, on la borrasca Nelson es va emportar fa uns mesos la poca sorra que hi havia. Per solucionar-ho, l’Ajuntament ha demanat al Ministeri poder fer-hi una aportació de sorra.


  • Sistema_dunar_1.JPG
  • Sistema_dunar_2.JPG
  • Sistema_dunar_3.JPG
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023