Signat el conveni entre la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament per a la recerca arqueològica a la cova del Trader

30 de novembre de 2017


L’acord és per dos anys, prorrogables a dos més, per un import de 3.500 euros anuals



L’Ajuntament de Cubelles i la Universitat de Barcelona (UB) han signat un conveni de col·laboració que ha de permetre prosseguir amb les excavacions arqueològiques que s’estan duent a terme des del 2016 a la cova del Trader. La rubrica va tenir lloc aquest dimecres al Castell davant la presència del catedràtic de Prehistòria de la UB i director del Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques (SERP), Josep Maria Fullola; els investigadors, Juan Ignacio Morales i Artur Cebrià; el regidor d’Urbanisme, José Manuel Ardila, i l’Alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll.       

 

L’acord inclou una aportació de 3.500 euros anuals corresponents als exercicis 2017 i 2018, amb la possibilitat de prorrogar-se dos anys més, fins al 2020. La subvenció de l’Ajuntament de Cubelles es destinarà, fonamentalment, a cobrir les dietes dels integrants de l’equip responsable de les excavacions arqueològiques mentre duri la seva estada al municipi. De la seva banda, la Universitat de Barcelona, mitjançant el SERP, s’encarregarà de l’estudi i la difusió de les restes que s’extreguin del jaciment, a banda d’assumir els costos derivats dels informes i memòries que se’n redactin i es presentin al departament de Cultura de la Generalitat.

 

El codirector de les excavacions, Artur Cebrià, ha destacat el valor promocional d’aquestes investigacions per al municipi: “L’any vinent durem els primers resultats a un congrés científic d’àmbit europeu que permetrà, doncs, que el nom de Cubelles soni també més enllà del nostre entorn”. De la seva banda, el catedràtic Josep Maria Fullola, també ressalta la importància de la balma en relació amb altres troballes que s’estan localitzant a diferents punts de la costa. “Els materials obtinguts a la cova del Trader encaixen perfectament amb les restes localitzades a Sitges i Calafell, el que dóna continuïtat a les nostres conclusions preliminars sobre l’existència d’una província neandertal en aquesta part del territori”, afirma Fullola.

 

Des de l’Ajuntament de Cubelles, el regidor d’Urbanisme, José Manuel Ardila, remarca la necessitat de seguir treballant per la conservació del patrimoni local, mentre que l’Alcaldessa, Rosa Fonoll, mostra la seva esperança perquè durant els propers anys s’hi localitzin noves restes d’elevat valor arqueològic. Durant les darreres campanyes, els membres del SERP-UB hi han trobat dues puntes mosterianes d’entre 40.000 i 60.000 anys d’antiguitat, a banda de fragments de peces de sílex i restes de mamífers relacionats amb la seva activitat, que farien pensar que la cova del Trader (o Tardé, com se la coneix popularment a la vila) seria un campament de pas on individus de l’època neandertal hi deurien romandre durant estades de poca durada.                  


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023