L'Ajuntament demanarà reunir-se amb Endesa per saber les intencions de la companyia elèctrica

19 de juny de 2015


El Govern reconeix que el cessament de l'activitat suposarà una important disminució d'ingressos en impostos



El Govern municipal ha anunciat que demanarà a "Endesa reunir-nos per saber quines intencions tenen amb els terrenys que ocupa la Central Tèrmica". Així ho va anunciar el primer tinent d'Alcaldia, José Manuel Ardila, qui va valorar la informació publicada a premsa per la companyia elèctrica. De moment, cap representant d'Endesa s'ha comunicat amb el Consistori per tractar el cessament definitiu de l'activitat, aprovada recentment pel Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme.

 

Relacionat amb el cessament de l'activitat, Ardila es va referir a la disminució de prop de 800.000€ en impostos (principalment IBI i IAE) que fins l'any passat aportava la companyia elèctrica a les arques municipals. Malgrat Rosa Fonoll assegura que aquesta disminució "no afectarà el pressupost d'enguany", el Consistori vol cercar alternatives. Precisament, el futur dels terrenys on actualment s'ubica la Central és un dels motius a tractar amb la companyia, ja que el Consistori vol saber quins són els seus plans i si endegaran alguna altra activitat econòmica que compensi la pèrdua econòmica.

 

De la nota de premsa d'Endesa es desprén que la companyia desestima el projecte d'instal.lació d'un cicle combinat, per la qual cosa el Govern creu que "s'obre una oportunitat per demanar l'eliminació de la zona energètica". Sobre el possible debat del futur de la xemeneia, Endesa no es posiciona. El Consistori espera conéixer en quin estat es troba l'edificació, atès que algunes fonts apunten a que caldria enderrocar-la pel seu mal estat, abans de plantejar un debat públic entre la ciutadania sobre quin ha de ser el seu futur, ja que varia substancialment l'skyline de la vila. Una pista sobre les intencions de la companyia elèctrica d'enderrocar també la xemeneia la donaria la decisió de traslladar els nius de Falcons a un altre indret dins la comarca del Garraf, sempre sota la supervisió de biòlegs de la zona i del grup de voluntaris que en tenen cura. 

 

Per tot i això, el Govern municipal prefereix esperar a reunir-se amb Endesa abans de prendre cap decisió.

El comunicat d'Endesa

El Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme (MINETUR) ha autoritzat a Endesa el tancament de la central tèrmica de Foix, dins del terme municipal Cubelles. 

 

Segons informa Endesa en una nota pública enviada als mitjans, la companyia ha fet un ús reduït de la instal·lació i des del 2010 ha operat únicament en períodes de punta de demanda i per resoldre situacions de restriccions a la xarxa de transport elèctric, ja que no es considera necessària per a garantir el subministrament elèctric ni a mitjà ni a llarg termini.

 

La companyia ha pres aquesta decisió com a conseqüència de l’excés de potència instal·lada unit al desenvolupament de tecnologies de generació amb millor rendiment.

 

En aquesta fase, Endesa té un termini de quatre anys per promoure el procés ordenat i segur de desmantellament electromecànic i de les instal·lacions que queden en desús. Aquest és el cas del grup de què disposa la central –de 520 MW de potència–, la caldera, el condensador, la turbina, l’alternador i el transformador. Aquesta operació es realitzarà d’acord amb un Pla de Vigilància Ambiental amb l’objectiu de garantir la gestió correcta dels residus originats, així com les mesures de prevenció necessàries per minimitzar l’impacte ambiental de l’obra.

 

La central tèrmica de Foix s’ubica en una parcel·la de 16 hectàrees – equivalents a 11 camps i mig de futbol– dins el municipi de Cubelles, entre la carretera C-31 i la línia del ferrocarril, a 400 metres de la platja i a 1 quilòmetre i mig del nucli urbà. Va començar a construir-se l’any 1975 per Tèrmiques del Besòs, SA (TERBESA) –societat formada en un 50% per l’Empresa Nacional Hidroelèctrica de la Ribagorçana (ENHER) i un 50% per Hidroelèctrica de Catalunya, SA–, avui integrades dins Endesa. L’únic grup existent es va acoblar a la xarxa al cap de 4 anys, el 1979, i el seu disseny ha permès utilitzar fuel o gas natural, o ambdós combustibles simultàniament.

 

El grup no opera des del 3 d’agost de 2010. Aquell any va tenir una producció neta de 7,19 GWh, i per tant una utilització de només un 0,17% sobre la seva capacitat de producció. En els últims quatre anys de funcionament, fins que es va parar (2007-2010), el seu ús mitjà va ser d’un 3,23%.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023