La web de Cubelles premiada per la qualitat i transparència amb el segell Infoparticipa 2014

23 de desembre de 2014


El grau de compliment de transparència i qualitat comunicativa puja al 95,12%



La regidora de Comunicació, Noemí Cuadra, va ser l’encarregada de recollir ahir, en nom de l’Ajuntament de Cubelles, el segell Infoparticipa, que premia la qualitat i la transparència de la comunicació pública dels consistoris a través dels seus webs municipals. Si l’any passat es va obtenir un 90,24% de compliment dels paràmetres d’anàlisi requerits pels investigadors del Mapa Infoparticipa, enguany aquesta xifra ha augmentat fins al 95,12%. 

 

El Palau de Pedralbes va acollir l’acte de lliurament dels reconeixements, mencions i segells a 77 ajuntaments de Catalunya, entre els quals per segon any consecutiu es troba Cubelles. Del Garraf, únicament Vilanova i la Geltrú també compleix els requisits per lluir el segell a la seva web. L’acte va estar presidit pel rector de la UAB, Ferran Sancho i Pifarré, i la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega i Alemany.

 

Aquest guardó s’entregarà als municipis que han assolit el percentatge de compliment establert, segons el nombre d’habitants. En aquest cas, Cubelles s’emmarca en la categoria de municipis de 10.001 a 50.000 habitants, als que es requeria un compliment mínim d’un 90%.

 

El Segell Infoparticipa és un distintiu creat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB que es basa en els resultats d’avaluar aquestes pàgines a partir de 41 preguntes bàsiques sobre qui son els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, com informen de la gestió i quines eines proporcionen per a la participació ciutadana. Els resultats es publiquen al Mapa Infoparticipa www.mapainfoparticipa.com, georeferenciats i amb uns colors per a fer-los comprensibles a tothom.

 

L’avaluació dels webs es realitza a partir de 41 preguntes formulades per indagar si ofereixen informació sobre quatre qüestions bàsiques: qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, com informen de la gestió i quines eines ofereixen per a la participació ciutadana.

 

A Catalunya, els resultats de la primera avaluació dels webs dels 947 ajuntaments que va realitzar el LPCCP (d’abril de 2012 a maig de 2013) van posar de manifest que la informació d’aquestes pàgines era molt insuficient i deficient. Amb la segona onada d’avaluacions, de maig de 2013 a gener de 2014, realitzada per l’equip del LPCCP de la UAB amb la col·laboració d’investigadores i investigadors de les universitats de Vic, Girona i Politècnica de Catalunya, es va decidir impulsar la concessió del Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local com un al·licient. Els guardons corresponents a la primera edició es van entregar el mes de març de 2013 i els de la segona edició s’entregaran el mes de desembre per tal de no interferir en el procés de la campanya electoral de les municipals que se celebraran el maig de 2015.

 

Les dades permeten afirmar que tant la publicació del resultat de les avaluacions al Mapa Infoparticipa com la concessió del Segell Infoparticipa han col·laborat a la millora de la informació dels webs de les corporacions locals catalanes, tant quantitativa com qualitativament abans que aquestes s’hagin d’adaptar a les obligacions de la Ley de Transparencia, acceso a la información y buen gobierno de 2013.


Enllaços relacionats

  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023