Retirades les espècies invasores de la desembocadura del Foix

11 d'octubre de 2013


Segueixen les tasques de millora de l’espai amb el desbrossat de vegetació i la delimitació dels camins de pas



L’espai de la desembocadura del riu Foix va recuperant el seu interès paisatgístic i de biodiversitat autòctona amb l’aplicació del projecte de millora que es va anunciar a finals del mes de setembre. Amb aquesta actuació, proposada per l’Ajuntament de Cubelles, es permet recuperar els valors naturals propis i donar compliment als estatus de Xarxa Natura 2000 i assegurar la seva continuïtat dins de l’inventari de zones humides de Catalunya.

 

Amb aquest objectiu en els darrers dies s’han dut a terme diverses accions com el desbrossat de vegetació no autòctona, la senyalització i delimitació dels espais protegits i la retirada de la fauna invasora.

 

Retirada d’aus no autòctones

Aquesta setmana s’han iniciat els treballs de retirada de la fauna invasora -ànecs, oques i cignes- espècies d’origen no autòcton de la zona de la desembocadura.

 

La captura és en viu, amb mètodes incruents i realitzada de forma manual mitjançant salabres i empaitant els ànecs cap a espais i racons tancats on poder agafar-los. Els animals capturats són transportats en vehicles dintre de capses de cartró amb forats i ventilació suficient que seran lliurats a granges escola excepte els cignes que són portats al parc Catalunya de Sabadell. D’aquesta manera es millorarà l’hàbitat natural de les espècies autòctones potenciant la seva presència i/o la seva repoblació. Aquesta acció s’ha dut a terme en aquesta època de l’any, ja que no pot fer-se a la primavera per coincidir amb el procés de nidificació d’aquestes aus.

 

Retirada de flora invasora

Anteriorment també s’han realitzat treballs de desbrossament d’aquella vegetació exòtica (Agave americana, Carpobrotus edulis, etc...) i la vegetació invasiva (Rubus ulmifolius) per tal de millorar les condicions d’hàbitat ecològic de l’espai.

 

Instal·lació d’elements de protecció

Per tal de compatibilitzar el pas dels visitants per la desembocadura del riu Foix i preservar l’entorn i les espècies que hi habiten s’han senyalitzat i acotat els camins de terra compactada utilitzats com a itineraris de visita amb estaques de fusta tractada unides entre sí amb corda.

 

La senyalització dels camins evitarà que els vianants entrin en les zones no permeses i malmetin el sòl i la vegetació natural i destorbin la fauna com els ocells que hi habiten. Posteriorment, també s’instal·laran cartells o plafons informatius per tal de donar a conèixer als visitants els valors naturals de la zona, les espècies autòctones, així com les normes de comportament que s’han de respectar per tal respectar-la i preservar-la.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023