La desembocadura del Foix recuperarà les espècies autòctones

1 d'octubre de 2013


L’Ajuntament aprova retirar les espècies invasores i reordenar l’espai de pas per als visitants



L’Ajuntament de Cubelles proposa realitzar actuacions a la desembocadura del riu Foix i així poder recuperar els valors naturals propis i donar compliment als estatus de Xarxa Natura 2000 i assegurar la seva continuïtat dins de l’inventari de zones humides de Catalunya. Totes les actuacions estan avalades pels estaments superiors com l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’Àrea de Medi Natural i el Departament de Territori i Sostenibilitat, que per altra banda són els qui han indicat els criteris i les directrius dels treballs a realitzar.

 

Des de fa uns anys al tram final del riu es detecta una presència d’abundants aus d’origen domèstic que resta interès a l’espai i representa a més un greu perill per als hàbitats presents (hibridacions, risc de malalties aviàries, etc.) a part de tenir conseqüències sanitàries (presència de brutícia, de rosegadors, etc.). També hi influeix negativament el pas incontrolat de visitants.

 

Per tal de donar una solució a aquests conflictes i evitar nous abandonaments d’ànecs i altres aus domèstiques s’iniciarà de forma immediata uns treballs de millora ambiental i paisatgística de la desembocadura del riu Foix que s’estructurarà en les següents fases:

  • Retirada d’espècies invasores.
  • Seguiment anual de la biodiversitat.
  • Instal·lació d’elements paisatgístics i de protecció.

 

Retirada d’espècies invasores (fauna i flora)

Captura d’ànecs: La captura i retirada dels ànecs domèstics abandonats a la desembocadura del riu Foix, que pretén efectuar l’Ajuntament de Cubelles, és un servei ciutadà i una obligació derivada de la LLEI 2/2008, de 15 d’abril. La presència d’aus d’origen domèstic compromet greument l’establiment de la fauna autòctona, pot alterar l’equilibri biològic i la puresa genètica de les aus autòctones presents i també pot provocar problemes de seguretat i salubritat.

Per garantir l’anterior, únicament es capturaran tots els ànecs i oques d’origen domèstic i altres espècies exòtiques de fauna no autòctona.

 

Aquesta acció no es realitzarà durant la primavera, ja que coincideix amb l’època de nidificació de les aus i la d’altres grups. Per tant, es farà durant la tardor-hivern. D’altra banda no es faran les captures en caps de setmana o dies festius per tal d’evitar la presència massiva de públic.

 

La captura és en viu, amb mètodes incruents. Es realitza de forma manual, mitjançant salabres i empaitant els ànecs cap a espais i racons tancats on poder agafar-los. S’utilitzarà personal divers, que entrarà a l’aigua per acorralar i capturar als animals i també es comptarà amb l’ajut d’una barca per poder-los capturar en zones fondes. Els animals capturats seran transportats en furgoneta, dintre de capses de cartró o de plàstic amb forats i ventilació suficient. Seran lliurats a granges escola. D’aquesta manera es millorarà l’hàbitat natural de les espècies autòctones potenciant la seva presència i/o la seva repoblació.

 

Desbrossament de vegetació: Es procedirà també al desbrossament d’aquella vegetació especialment l’exòtica (Agave americana, Carpobrotus edulis, etc...) i la vegetació invasiva (Rubus ulmifolius) per tal de millorar les condicions d’hàbitat ecològic de l’espai.

 

Les plantes que es volen retirar es troben molt localitzades, en llocs molt puntuals. La superfície d’esbarzers no ocupa més de 1.000 m2 i no se suprimiran per complet. La vegetació serà eliminada mitjançant una màquina desbrossadora i es recollirà com a matèria orgànica.

 

Seguiment anual de la biodiversitat

Aquest seguiment se centrarà especialment en els vertebrats (amfibis, rèptils, mamífers i aus) per tal d’avaluar el desenvolupament global de les actuacions realitzades, detectar i preveure possibles problemàtiques i proposar noves mesures de gestió i d’educació ambiental.

 

Els ocells seran el grup més àmpliament estudiat.  L’estudi ornitològic es farà durant el període d’un any –especialment primavera i hivern- seguint la metodologia dels transsectes d’abundància (SOCC, seguiment d’ocells comuns a Catalunya) que actualment desenvolupa l’Institut Català d’Ornitologia (ICO). En els altres grups de vertebrats es farà amb mètodes indirectes – rastres, petjades...

 

Aquest seguiment anual consistirà en inspeccions setmanals i/o quinzenals, el resultat de les quals quedarà recollit en les corresponents actes i reportatges fotogràfics a partir de les quals s’elaborarà un informe mensual que en reflecteixi l’evolució de l’espai i possibles incidències.

 

Instal·lació d’elements paisatgístics i de protecció

Actualment a la desembocadura del riu Foix hi ha uns camins de terra compactada que són utilitzats pels visitants com a itineraris de visita de l’espai, de forma totalment incontrolada i desordenada. Aquestes vies de pas no es troben suficientment identificades i molts ciutadans no segueixen els itineraris recomanats, fet que malmet l’entorn i destorbar les aus.

 

Per aquest motiu es vol senyalitzar-los degudament i diferenciar-los d’altres camins oberts per la gent delimitant-los amb estaques de fusta tractada i unides entre sí amb corda.

 

La millora dels camins evitarà que els vianants entrin en les zones no permeses i malmetin el sòl i la vegetació natural i destorbin la fauna. També s’instal·laran cartells o plafons informatius per tal de donar a conèixer als visitants els valors naturals de la zona, les espècies autòctones, així com les normes de comportament que s’han de respectar per tal respectar-la i protegir-la. Aquesta senyalització es realitzarà d’acord amb el Manual Tècnic de Senyalització del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

 

Un espai protegit

La desembocadura del riu Foix està inclosa dins l’Espai Natural del Foix i forma part de la Xarxa Natura 2000. És un indret declarat lloc d’importància comunitària (LIC) i zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA). També s’inclou a l’Inventari de les zones humides de Catalunya elaborat per la Direcció General de Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i presenta varis hàbitats d’interès comunitari relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestre. A més a més, aquest espai té una gran importància com a refugi i zona de pas per als ocells en migració.

 

Aquests treballs estan autoritzats, supervisats i subvencionats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya en la totalitat de l’import de l’actuació sense l’IVA.


  • desembocadura Foix
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023