L’any 1882, l’americano Joan Pedro i Roig va cedir els safareigs, de forma gratuïta i perpètua, perquè els veïns de Cubelles en poguessin fer ús. En aquells moments, l’aigua era un bé escàs i els habitants s’abastien d’una cisterna, dels pous i de la riera, que baixava minsa la major part de l’any. Per aquest motiu, el Sr. Pedro també va construir dues fonts públiques i va donar al municipi nou plomes d’aigua (uns 13.113 litres diaris segons l’escriptura de donació), una d’elles destinada a l’abastiment dels safareigs.
Malgrat que la donació es va fer a finals del segle XIX, hi ha constància de l’existència del safareig abans de la cessió del Sr. Pedro i Roig, i sembla que ja era utilitzat anteriorment per les cubellenques, encara que es desconeix si s’ubicava al mateix lloc i l’extensió del seu ús.
Durant la primera meitat del segle XX, es van fer algunes reparacions, com en les parets, el 1916 i el 1930; en una de les piscines, el 1920, i en els desaigües, el 1923. La coberta es va construir el 1931. Cap a finals de la dècada de 1970, l’edifici va caure en desús amb l'expansió de les màquines de rentar automàtiques, i va quedar tancat. Malgrat tot, el lloc va ser utilitzat esporàdicament fins a principis del segle XXI.
L’any 2004, va ser catalogat dins el Pla Especial de protecció del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Cubelles. Des del 2003, l’Associació de dones La Fita de Cubelles va liderar una campanya per la rehabilitació dels safareigs, la qual va dur a la redacció del projecte de rehabilitació (2010). Va ser declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), per acord del Ple de l’Ajuntament de Cubelles (18/02/2014). Finalment, les obres de restauració van concloure el 2018.
>> La Sra. Aurora Garcia Bertomeu va preparar l’any 2008 una memòria amb testimonis de les dones que, antigament, hi anaven a rentar. Aquestes mans són les de la senyora Inés Muñoz García. Foto: Maria Trives Desola. Fons Associació de dones La Fita de Cubelles (AMCUB).
>>Vista exterior dels safareigs, anys cinquanta. Foto: autor desconegut. Fons Eduard Granell i Torrents (AMCUB) i Arxiu Antoni Pineda Gavaldà.
>>En algunes cases particulars i masies també hi havia safareigs. A la fotografia, safareig i sínia d’hort de Cal Pufarré, entre el carrer dels Horts i el carrer del Raval. Al fons, Cal Granell. 1928. Autor: Ermengol Alsina Munné. Col. Alsina Munné/IEFC. AA-20-S.194 c[9]p
Sabeu-ne més:
Text: Marta Alari, Arxiu municipal de Cubelles. Correccions: Tradbcn, Joan Vidal.
Política de privacitat
L’informem que, d’acord amb el Reglament (UE) 679/2016, les seves dades seran incorporades en un fitxer propietat de l’AJUNTAMENT DE CUBELLES. Aquestes dades seran utilitzades per enviar-li informació sobre les notícies de l’Ajuntament de Cubelles. Per a la seva tranquil·litat, l’AJUNTAMENT DE CUBELLES ha pres totes les mesures previstes en la citada normativa per garantir la confidencialitat i seguretat de les seves dades. En cas que vostè vulgui exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació, oposició, supressió, limitació o portabilitat, ho podrà fer enviant un correu electrònic a l’adreça cubelles@cubelles.cat. Si desitja donar-se de baixa del servei Butlletí de notícies de l’Ajuntament feu clic aquí.