Ingredients:
Tres litres d’aigua.
Tres litres d’oli o quilos de greix.
Mig quilo de sosa càustica.
Blavet, resina o sal.
Un cossi gran.
Un pal per a remenar.
Pas 1
Barregem la sosa i l’aigua dins el cossi i deixem reposar tota la nit.
Pas 2
L’endemà, afegim a poc a poc l’oli o el greix, remenant sempre cap a la dreta.
Pas 3
Afegim el blavet, la resina o alguna altra substància aromatitzant.
Pas 4
Deixem reposar perquè se solidifiqui.
Pas 5
Tallem el sabó resultant a porcions.
LA BUGADA I LA CENDRA
Avui en dia, a totes les cases hi trobem electrodomèstics que ens ajuden amb la neteja de la roba i en qualsevol botiga hi podem comprar detergents i lleixius industrials.
Antigament, i fins a les primeres dècades del segle XX, la bugada era una activitat quotidiana a les llars. Quan la roba blanca i els llençols s’havien rentat i encara estaven humits, s’introduïen dins del cossi bugader, un recipient de ceràmica o zenc amb un forat a la part de baix. La boca es cobria amb una tela que feia de colador, anomenada cendrer, damunt de la qual s’abocava cendra, per després afegir-hi aigua calenta. L’aigua es filtrava fins a sortir pel forat, i es repetia el procediment fins que la roba quedava tota blanca i desinfectada. La roba de color es rentava amb l’aigua resultant de la bugada. Amb l’arribada del lleixiu industrial, aquesta activitat artesanal de desinfecció i blanqueig de la roba es va acabar.