El sabó, la bugada i la cendra

Ingredients:

 

Tres litres d’aigua.

Tres litres d’oli o quilos de greix.

Mig quilo de sosa càustica.

Blavet, resina o sal.

Un cossi gran.

Un pal per a remenar.

 

Pas 1

Barregem la sosa i l’aigua dins el cossi i deixem reposar tota la nit.

 

Pas 2

L’endemà, afegim a poc a poc l’oli o el greix, remenant sempre cap a la dreta.

 

Pas 3

Afegim el blavet, la resina o alguna altra substància aromatitzant.

 

Pas 4

Deixem reposar perquè se solidifiqui.

 

Pas 5

Tallem el sabó resultant a porcions.

 

 

LA BUGADA I LA CENDRA

 

Avui en dia, a totes les cases hi trobem electrodomèstics que ens ajuden amb la neteja de la roba i en qualsevol botiga hi podem comprar detergents i lleixius industrials.

 

Antigament, i fins a les primeres dècades del segle XX, la bugada era una activitat quotidiana a les llars. Quan la roba blanca i els llençols s’havien rentat i encara estaven humits, s’introduïen dins del cossi bugader, un recipient de ceràmica o zenc amb un forat a la part de baix. La boca es cobria amb una tela que feia de colador, anomenada cendrer, damunt de la qual s’abocava cendra, per després afegir-hi aigua calenta. L’aigua es filtrava fins a sortir pel forat, i es repetia el procediment fins que la roba quedava tota blanca i desinfectada. La roba de color es rentava amb l’aigua resultant de la bugada. Amb l’arribada del lleixiu industrial, aquesta activitat artesanal de desinfecció i blanqueig de la roba es va acabar.

Enllaços relacionats

Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023