22 de setembre de 2022
La normativa estableix, entre d'altres, l'edat mínima per conduir Vehicles de Mobilitat Personal (VMP), els espais per on poden circular o les sancions relacionades amb la zona blava
El Ple de l'Ajuntament de Cubelles va recuperar les sessions presencials el passat 20 de setembre per arrencar el darrer curs polític del mandat. La sessió, entre d'altres, va aprovar definitivament l'ordenança municipal de circulació de Cubelles, amb els vots favorables del Govern municipal (UC11, ERC, CECP-ECG i CUP), l'abstenció de la regidora Yolanda García (JxCub) (el regidor Monzonis es va absentar per motius personals), i els contraris de PSC i Cs.
Després del període d'exposició pública es van presentar diverses al·legacions, tant pel que fa a la regulació de l'ús de vehicles de mobilitat personal (VMP) com per la regulació de diverses casuístiques relacionades amb el règim sancionador de la zona d'estacionament regulat (zona blava). En el cas dels VMP, s'acceptà l'al·legació en relació amb l'edat mínima per poder fer ús dels vehicles, que passa a ser de 12 anys, si bé els menors de 15 anys no podran conduir per la calçada. Per contra, s'ha rebutjat la petició que la velocitat màxima sigui de 30km/h, perquè la norma tècnica d'aquestes vehicles estableix que només poden agafar un màxim de 25km/h., i també es declina que puguin circular per voreres de més de 3 metres d'amplada. L'Ajuntament està programant una campanya informativa per tal de donar a conèixer les novetats que representarà aquesta modificació normativa relacionada amb l'ús de patinets elèctrics, principalment.
Pel que fa al règim sancionador de la zona blava, les al·legacions presentades tenen a veure amb alguns vehicles que hi tenen prohibit l'estacionament. Els informes tècnics avalen que es mantingui la prohibició d'estacionar a camions i a furgonetes de transport de mercaderies que excedeixin dels 3.500 kg d'MMA, als vehicles de transport col·lectiu de més de 9 places, inclòs el conductor, als remolcs, als semiremolcs i a les motocicletes i ciclomotors. Aquests últims, però, tenen l'estacionament gratuït sempre que ho facin en les places reservades als vehicles de dues rodes, que es consideren suficients d'acord amb el parc mòbil del municipi. Per contra, s'accepta la proposta de permetre l'estacionament de les autocaravanes per no superar les condicions tècniques establertes, sobretot pel que fa a la llargada, i també es modifica l'import de la sanció per estacionar sense haver pagat la zona blava, que passa a ser de 100 € perquè tingui coherència amb la sanció establerta per haver superat el temps màxim del tiquet.
A banda de resoldre les al·legacions presentades sobre el contingut de la modificació de l'ordenança de circulació, el ple va rebutjar 17 al·legacions presentades en relació amb el procés d'implementació de la zona d'estacionament regulat amb tarifa horària, algunes acompanyades de signatures. Els tècnics municipals proposen desestimar-les "per no estar referides al contingut d'aquesta ordenança, sinó al reglament del servei públic d'estacionament regulat del municipi de Cubelles, aprovat el ple 18 de maig de 2021 i que va entrar en vigor transcorregut el període d'exposició pública sense que es formulessin al·legacions; o a l'ordenança fiscal reguladora de la taxa per aquest servei, que es va aprovar inicialment el 18 de gener de 2022 i que també va entrar en vigor un cop completat el període d'exposició". Tampoc ha estat incorporada la petició d'un ciutadà relacionada amb la implantació d'una zona verda, ja que aquesta regulació també correspondria al reglament del servei i a la taxa.
Manuel Martínez (Cs) va anunciar el seu vot contrari "perquè ha perdut el sentit inicial", va denunciar "el mal funcionament de les màquines de la zona blava, hi ha recursos sense resoldre, veïns i associacions que demanen reunions amb el govern..." i va reclamar al Govern "parlar amb els detractors de la zona blava". Per la seva banda, Núria Planas (PSC) també va anunciar el vot contrari del seu "perquè hi ha un conflicte veïnal que s'està obviant" i perquè "no coneixem les negociacions amb la plataforma ni les repercussions al comerç, al turisme familiar...". També van mostrar la seva posició contrària a les modificacions del vehicle de mobilitat personal "perquè els menors de 15 anys no poden anar per la calçada i les voreres no estan aptes per circular".
Pel Govern municipal va replicar Josep Maria Hugué (UC11), com a regidor d'Espai Públic. El regidor va recordar que el que s'estava votant "són les al·legacions a l'ordenança municipal de circulació" i va recordar que l'oposició estava representada a la comissió d'estudi de la zona blava "per la Sra. Renata Bedós, del PSC, i no va dir res de tot això". "Entenem que estem en període preelectoral, que tenen l'altaveu d'estar en contra de tot, però la zona blava, com vam parlar amb els representants de la Plataforma, ha acabat i toca fer una avaluació i veurem quins canvis es poden introduir", va concloure Hugué.
Condecorats tres agents de la Policia Local
El Ple va donar compte la modificació del reglament d'honors i distincions de la Policia Local, per incorporar les noves condecoracions referides als 35 i 40 anys de permanència al servei. En aquest sentit, es va aprovar per unanimitat les distincions als agents 035, 062 i 066 per la seva bona diligència en una intervenció duta a terme l'11 de maig, per la qual el Consistori els reconeix amb el distintiu blanc. El regidor de Cs, Manuel Martínez, va aprofitar aquesta aprovació per traslladar una queixa al Govern perquè "la Policia Local tots els dies de l'any no tenen la plantilla i no es cobreixen les vacants".
També va rebre el suport unànime la modificació de l'ordenança reguladora de la prestació patrimonial de caràcter públic no tributari del servei de la llar d'infants. El regidor d'Hisenda, Raül Mudarra, va explicar que "fins a la data aquest servei es regulava per un preu públic, però amb els canvis normatius i tenint en compte que és un servei que es presta per la modalitat de concessió de serveis, es tramita aquest canvi". Mudarra també va apuntar que "s'inclou la gratuïtat d'I2 i no s'aplicarà aquesta tarifa mentre es mantingui aquest finançament per part de la Generalitat". Així mateix, per urgència, es va aprovar derogar el preu públic que fins ara regulava el servei.
Finalment, el Ple va ratificar la sanció de 2.556,31€ interposada a un ciutadà de Cubelles per incomplir l'ordenança de tinença d'animals de companyia en els preceptes de portar un gos deslligat, sense morrió i per no tenir la llicència de gos potencialment perillós. Només els dos regidors de Cs es van abstenir a la imposició d'aquesta sanció.
Mocions dels grups polítics
En l'apartat de mocions, es va aprovar la presentada per ERC, amb el suport de la CUP, per l'aprovació del manifest de l'acord social per l'amnistia i l'autodeterminació, amb els vots favorables dels regidors Hugué, Mudarra i Vicente (UC11), i els regidors d'ERC i la CUP, les abstencions de les regidores Fonoll, Juste i Corvillo (UC11), la regidora García (JxCub) i CECP-ECG, i els vots contraris del PSC i Cs.
Jacob Capardón (ERC) va argumentar que el dret a decidir "és un dret bàsic de tota societat democràtica, sense el qual no hi ha democràcia plena" i va recordar que la reivindicació "d'una part molt important de catalans i catalanes no esdevé dels fets ocorreguts a Catalunya en els últims temps, sinó de molt més enrere. De fa 308 anys". En termes similars es va expressar Dani Pérez (CUP), qui va lamentar que "82 anys després de l'assassinat del president Companys haguem de demanar l'amnistia per a més de 4.000 represaliats per haver defensat la democràcia i el dret a decidir".
Narcís Pineda (CECP-ECG) va anunciar la seva abstenció perquè "és inacceptable que no hi hagi cap referència als indults, que han contribuït a la distensió política i a l'estabilitat" i va expressar "la nostra aposta inequívoca pel diàleg i la negociació". Mentre que UC11, com ve fent en totes les mocions relacionades amb el procés, va donar llibertat de vot individual als seus electes, Manuel Martínez (Cs) va acusar els ponents de la moció "de manipular-nos i prendre'ns per tontos i el que som és víctimes de persones sense escrúpols que, com qualsevol delinqüent, creu que no els anem a descobrir". Finalment, Renata Bedós (PSC) va assegurar que "per motius evidents votarem en contra" i va afegir que "el PSC estem fent una campanya que diu 'Menys crispació, més responsabilitat', i això és el que jo demano". "Ens hem de cenyir a temes municipals", va concloure.
La moció del PSC per a la creació de la figura dels organitzadors de les festes majors i altres festes, a semblança dels Pabordes de Vilanova i la Geltrú o els Administradors de Vilafranca del Penedès, va quedar rebutjada amb els vots contraris del Govern municipal. Núria Planas (PSC) va demanar responsabilitats al "Govern municipal per errades greus de planificació i possibles negligències" i va reclamar "que les festes són patrimoni de tothom".
Narcís Pineda (CECP-ECG) va donar "la benvinguda a la festa al PSC" i va acusar els socialistes "d'anar tard i malament, perquè fa tres anys que ha començat el mandat i ara que s'ha acabat la Festa Major i la Verema i que hi ha eleccions al maig, ens venen a dir lo malament que ho han fet les meves companyes".
Esther Soler (ERC), regidora de Cultura, va respondre sobre com s’organitzen els actes culturals a Cubelles destacant que "estan obertes a totes les entitats" i va recordar que "enguany que hem tingut unes festes, entre cometes, normals i hem donat suport econòmic a les associacions veïnals de Mas Trader i Corral d'en Cona". També va rebutjar la proposta d'introduir representants polítics a les comissions de festes perquè "vulnera la llibertat de les mateixes". I Trinidad Vicente (UC11), regidora de Turisme, Comerç i Fires, també va comentar que la valoració de la Festa de la Verema s’ha fet amb tots els implicats i va afegir que "es va parlar amb les persones que s'havia de parlar, però no tot és el que surt a les xarxes".
El ple també va debatre tres mocions per Ciutadans que reclamaven, en primer lloc, destruir els elements urbanístics que ocupen les àrees de domini hidràulic i marítim-terrestre. Una proposta descartada amb els 10 vots en contra del govern, les abstencions del PSC (3) i Junts (1) i els únics vots a favor de C's (2). En un segon text demanaven la redacció d’un pla de substitució dels transformadors elèctrics, rebutjat per 10 vots en contra d'UC, ERC, CECP-ECG i CUP i els 6 vots a favor de PSC, C's i Junts. En tercer lloc, amb el mateix resultat en la votació tampoc va prosperar la moció que demanava uns canvis per afavorir la mobilitat entre els carrers de Teresa Manyé, de Rafael de Casanova i l'avinguda de l'Onze de Setembre.