25 de juliol de 2024
L’article repassa la Biblioteca de Mitologia Clàssica Frederic Travé, que engloba des de l’ornitologia i la botànica a la literatura artística
Frederic Travé i Alfonso és un dels protagonistes del llibre ‘Col·leccionistes que han fet museus 2023’, publicat pel Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i que estudia també les figures de Carles G. Vidiella, Josep Maria Puchades i Benito, Antonio Amatller, Enric Matas Ramis, Jaume Sabartés i Manuel Maria Bosch i Puig.
La Biblioteca de Catalunya (BC), de la mà de Xavier Soler Àvila i Roser Inserser Brufau, analitza en aquest article la Biblioteca de Mitologia Clàssica de Can Travé. La publicació ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cubelles i està disponible a la Biblioteca municipal.
Quinze anys després de la mort de Frederic Travé i Alfonso (Barcelona, 1918-1982), la BC va comprar a la seva vídua Maria Antònia Maristany Ibarra aquesta biblioteca, una col·lecció de més de 3.500 exemplars, molts ells d’un alt valor extra-patrimonial i de clara vocació universal. Els autors asseguren que amb un abast, objectius i interès universal inqüestionables, probablement es tracti d’una de les més importants biblioteques particulars del món sobre mitologia.
D’ornitologia, botànica i mitologia clàssica
Travé, però, no només va atresorar llibres sobre mitologia. Al llarg dels anys va aplegar col·leccions derivades del seu interès per la història natural, botànica, així com una gran biblioteca d’història natural. La seva va ser una manera de col·leccionar constant i rigorosa, però sobretot escenogràfica i viscuda: la casa Travé gairebé podia ser considerada, durant aquells anys, com un museu temàtic. Apart de la biblioteca, Frederic Travé va instal·lar a l’edifici de Can Travé, construït a partir d’unes cases que ja existien i reformat als segles XVIII, XIX i XX, un gabinet de ciències naturals i un jardí botànic.