Exposició de treballs manuals i puntes de coixí

12 de juliol de 2002



Des del dia 5 de juliol i fins el dia 14 d’aquest mateix mes s’està portant a terme a la Sala d’Exposicions del Casal d’Avis de Caixa Penedès una exposició de treballs manuals i puntes de coixí a càrrec del grup d’alumnes del curs de puntes de coixí d’aquest mateix casal.Cecília Manyé és la professora que imparteix aquest curs de puntes de coixí. Ella mateixa ens va explicar que en aquest curs es treballen les puntes de coixí per a elaborar diversos objectes i complements com flors, polseres, anells, penjolls, i tot el que la imaginació i els materials els permetin; treballen amb tot tipus de fils i filferros de plata, fils d’or i fins i tot amb pedreria.
Les puntes de coixí és una pràctica que és realitza amb un coixí, un patró i uns fils lligats amb uns palets de fusta (boixets) que s’entrecreuen entre ells confeccionant un teixit.
Cecília Manyé ens va explicar que actualment són 19 les alumnes que formen part d’aquest grup de puntaires i que com a requisit essencial han de ser del Casal de Caixa Penedès però va afegir que a Cubelles hi ha un altre grup de puntaires de l’Ajuntament que accepta persones de totes les edats.

Pel que fa a l’exposició que estan realitzant des del dia 5 de juliol hi exposen els treballs que han anat fent durant l’any malgrat que alguns ja no els poden exposar perquè els han confeccionat per regalar, com és el cas de la polsera amb la que el grup de puntaires va obsequiar Júlia Otero en motiu de la seva visita al programa de TV3 “La Columna”, que per cert va encantar a la popular presentadora que no va trigar a posar-se-la.
La mestra del curs de puntes de coixí va incidir en que són treballs que requereixen de molt de temps per la seva elaboració i que, concretament en aquesta exposició s’hi poden trobar des de un collaret fet amb fil de plata, un mocador, unes estovalles, un joc de llit, etc.; a diferència d’antigues exposicions on només s’hi podien veure jocs de llit i objectes de la llar per la canalla. Actualment, doncs, es fan moltes coses per la llar però en l’àmbit de la decoració.
En la mateixa exposició podem veure-hi també reflectits els treballs d’un altre departament del Casal d’Avis de Caixa Penedès que fan ceràmica cuita.

Una exposició que es pot visitar cada dia de 6 a 8 de la tarda fins el dia 14. Cecília Manyé explicava que durant els dies que ha estat oberta l’exposició hi ha hagut força concurrència, tenint en compte que la publicitat que se’n fa és amb el mètode boca a boca mitjançant amics i familiars. Un 90% dels visitants han estat dones encara que hi ha algun senyor a la vila afeccionat a les puntes de coixí que també hi ha anat.

Cecília Manyé ens explicava l’origen de les puntes de coixí, ja que se n’han trobat fins i tot en tombes egípcies. Malgrat aquesta antiguetat actualment s’ha posat molt de moda, amb confeccions molt més originals i amb un públic més ampli abraçant dones, homes i fins i tot nens. Ella mateixa ens explicava que fins al segle XVIII les puntes de coixí les feien els homes.

Cecília Manyé va acabar convidant a tothom que vulgui a veure aquesta exposició, recull dels seus treballs de tot l’any. Les alumnes del curs de Puntes de Coixí emprendran de nou el curs al setembre.

  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023