Perquè és important hidratar-se?
Els líquids tenen múltiples funcions al nostre organisme, entre les quals es troben les següents:
- Regulen la temperatura del cos
- Mantenen equilibri de sals minerals
- Respiració
- Absorció al budell: eliminació per la femta (prevenció d’estrenyiment)
- Transporten nutrients a les cèl·lules
- Filtració al ronyó: elimina tòxics (color orina)
- Mantenen elasticitat de la pell (teixits)
Quines condicions poden provocar que ens deshidratem?
- Perdem líquids amb l’edat. 80% aigua en els nadons, 50-60% aigua en la gent gran.
- Trastorns en la deglució (costa empassar).
- Digestió d’aliments i absorció de nutrients és més lenta o està alterada.
- No tenir tanta sensació de set (hipotàlem).
- Percepció de les olors i els sabors: no ens venen de gust alguns aliments o perdem la gana (els aliments també ens aporten aigua).
- Malalties agudes i/o cròniques.
- Sudoració, exercici físic intens.
- Problemes per moure’ns o caminar.
- Problemes a la visió.
- Alteracions cognitives que dificulten la comunicació.
- No beure líquids per por a la incontinència.
- Ús d’alguns medicaments.
Què passa quan ens deshidratem?

Com prevenim la deshidratació?
- Beure líquids, encara que no hi hagi sensació de set
- Ingerir entre 1.5 i 2 L de líquid al dia (mesura 6-8 gots)
- Triar preferentment AIGUA per beure.
- Augmentar la ingesta de líquids en ambients calorosos i abans, durant i després de l’exercici.
- Millor beure petites quantitats de líquid sovint, que consumir grans quantitats d’un sol cop.
Com podem preparar refrescos casolans?
Es pot donar gust a l’aigua barrejant-la amb fruita fresca, cogombre, herbes aromàtiques fresques o seques, espècies o infusions (te, herba Lluïsa, menta…), etc.
- Es neteja bé la fruita (100-200 g) i les herbes.
- Es tallen a rodanxes o grills, si cal, i es posen dins d’una gerra gran juntament amb les espècies (depenent de la recepta i les preferències personals).
- S’hi afegeix aigua i es deixa reposar, si tots els ingredients són frescos, uns 20-30 minuts. En cas d’herbes seques o espècies, és millor si es deixa reposar unes hores.
- Conserveu-ho en refrigeració, no ho deixeu més de 2 hores fora de la nevera i consumiu-ho abans de 2 dies per evitar la proliferació de bacteris.
Recordeu que és important no afegir-hi sucres.