L’Ajuntament alerta sobre les diferents meduses que es poden trobar a la costa aquest estiu

11 de juliol de 2024


La gravetat de les picades de medusa varia segons l’espècie, per la qual cosa cal conèixer-les



La regidoria de Medi Ambient i Benestar animal fa una crida per prevenir les picades de meduses alertant sobre les cinc espècies més habituals al litoral català aquest estiu.

Pelagia noctiluca

Coneguda com la medusa luminescent, és de les més abundants i importants de la Mediterrània occidental i resulta molt urticant. La seva presència en aigües costaneres depèn de les condicions ambientals i climatològiques i és molt freqüent a l’època de primavera i estiu, tot i que es pot detectar durant tot l’any. Té un color rosat vermellós i pot mesurar més de 20 centímetres de diàmetre. Té una ombrel·la semiesfèrica amb 4 braços orals gruixuts i 8 tentacles marginals (fins a 2 metres de longitud). La superfície de la ombrel·la està coberta de berrugues marrons. La seva perillositat és alta. Causa irritacions i coïssor a nivell de pell i, fins i tot, en alguns casos deixa ferida oberta que es pot infectar. 

 

Pelagia noctiluca.jpg

pelagia noctiluca / PINTEREST

Rhizostoma pulmo

Més coneguda com a acàlef blau, és una medusa de gran grandària (pot mesurar fins a un metre de diàmetre). És de color blanc blavós i té un rivet violeta. No té tentacles marginals i compta amb 8 braços orals grossos també de color blanc blavós, fusionats i sense ramificacions. És molt freqüent durant la primavera, estiu i tardor. El contacte amb ella és urticant, encara que no sol produir lesions greus, però, així i tot, convé anar amb compte: no fa falta tenir-hi contacte directe per a rebre una picada en el cas de trobar-nos en aigües tancades on hi hagi fragments de tentacles solts.

 

rizhostuma pulmo.jpg

rizhostuma pulmo / PINTEREST

Cotylorhiza tuberculata

Se la coneix com a medusa d’ou ferrat per la seva característica aparença. El seu diàmetre oscil·la entre els 20 i els 35 centímetres. Té una ombrel·la de forma aplanada, marró groguenca, amb una gran protuberància central de color taronja fosc. No té tentacles marginals i sí 8 braços orals de 3 apèndix amb l’extrem en forma de botó de color blanc o blau. La seva perillositat és baixa donat que té una limitada capacitat de produir urticària. No va més enllà de causar una lleu irritació de la pell i picor.

 

cotylorhiza tuberculata.jpg

cotylorhiza tuberculata / PEXELS

Aurelia aurita

Coneguda com medusa lluna o comú, té una ombrel·la en forma de plat, amb un diàmetre de fins a 25 centímetres, i de color transparent. Compta amb nombrosos tentacles marginals curts i 4 braços orals llargs. A l’ombrel·la s’observen 4 òrgans reproductors de color púrpura-violeta en forma de ferradura. La seva freqüència ha disminuït en els últims anys i es veu sobretot al final de la primavera. La seva picada és molt poc perillosa, encara que pot produir irritacions cutànies.

 

aurelia aurita.jpg

aurelia aurita / AQUAPORTAIL

Velella velella

Amb el nom comú de vela púrpura i un diàmetre de fins a 8 centímetres, té un disc ovalat amb una petita vela. Es tracta d’una hidromedusa i quan està viva té la vora coberta d’un teixit tou. Es localitza sobretot al final de l’hivern i a la primavera i resulta molt poc urticant.

 

velella.jpg

velella velella / NUESTROCLIMA

Què fer si et pica una medusa?

  • Cal retirar les restes de tentacles de la pell amb pinces o guants, si són visibles.
  • No s’ha de rascar ni fregar la zona afectada amb una tovallola.
  • Renta la ferida amb aigua salada. L’aigua dolça augmenta la quantitat de toxina injectada.
  • Omple una bossa amb gel i aplica-la, al més aviat possible, durant cinc minuts.
  • Aplica sobre la pell un antisèptic per evitar la infecció de la ferida. Fes-ho tres o quatre vegades al dia durant 48-76 hores.
  • Si el dolor persisteix, consulta al metge o a un professional de la salut.

Precaucions davant la presència de meduses a les platges

  • No retiris de l’aigua les meduses perquè amb la manipulació alliberen cèl·lules urticants.
  • No deixis les meduses a la sorra ja que les seves restes segueixen sent urticants per un temps.
  • Informa el personal de platja perquè valori la situació.
  • Si et trobes amb meduses a l’aigua, es recomana nedar pausadament i sortir-ne sense fer moviments bruscos.

Es pot consultar més informació al Canal Salut. 


  • Meduses.jpg
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023