24 d'octubre de 2022
El lema de la campanya és "Els minuts poden salvar vides. Coneix els símptomes. Avisa que és un ictus. Guanya un #TempsPreciós"
El 29 d’octubre se celebra el Dia Mundial de l’Ictus. La iniciativa, impulsada per l’Organització Mundial de l’Ictus (WSO, per les seves sigles en anglès), pretén sensibilitzar la població en la prevenció i el tractament d’aquesta malaltia, que pot produir diferents graus de discapacitat amb necessitat de rehabilitació i que cada any afecta prop de 15 milions de persones arreu del món.
Enguany continua la campanya iniciada en l'edició anterior, amb el lema "Els minuts poden salvar vides. Coneix els símptomes. Avisa que és un ictus. Guanya un #TempsPreciós". L'objectiu és destacar la importància d'aprendre a identificar els símptomes de l'ictus per sol·licitar atenció mèdica urgent al més aviat possible i evitar possibles seqüel·les que afecten la memòria, la mobilitat, la parla i l'autonomia de les persones.
L'ictus és l'alteració de la circulació de la sang al cervell. Aquesta alteració consisteix en el taponament o el trencament d'una artèria, que fa que no arribi sang a una part del cervell i que, per tant, les cèl·lules cerebrals morin. Ictus és el nom científic del que es coneix amb diferents noms: feridura, apoplexia, vessament cerebral, embòlia cerebral, trombosi i alguns altres.
Els ictus poden produir diferents graus de discapacitat que necessitin rehabilitació. Si l'afectació dura menys de 24 hores, parlem d'un ictus transitori. La majoria es resolen completament en menys d'una hora.
Segons un informe de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que recull les principals causes de defunció entre els anys 2000 i 2019, l'ictus continua sent la segona causa de mort arreu del món i provoca l'11% de les defuncions. A l'Estat espanyol és la primera causa de mort en dones i la primera causa de discapacitat adquirida en les persones adultes, d'acord amb les dades del Ministeri de Sanitat. A Catalunya provoca més de 13.000 ingressos hospitalaris l'any, fet que significa que es produeix un ictus cada 40 minuts.
Actuar ràpid, clau per a la recuperació després d'un ictus
La recuperació després de la malaltia depèn de la rapidesa amb què es rep assistència mèdica i la millor manera de demanar ajuda és trucar al 112 des del primer moment en què existeix la sospita d'ictus.
En aquest sentit, cal tenir en compte que en molts casos la persona afectada no pot donar l’alerta per l’afectació de les seves funcions cerebrals i per això és molt important que tothom sigui capaç de reconèixer els símptomes. Per això, si creieu que una persona té un ictus, apliqueu la maniobra RAPID, és a dir, feu que:
D'altra banda, les persones que viuen soles tenen més risc de no trobar-se acompanyades si pateixen un ictus i, per tant, més dificultats per poder demanar atenció mèdica urgent. En aquest sentit, és important que intenteu mantenir-hi un contacte freqüent.
Un altre aspecte que cal tenir en compte és que de vegades l'ictus pot produir símptomes menys freqüents que poden ser més difícils d'identificar, com ara la pèrdua de visió en un ull o parcial en tots dos, o mal de cap molt intens i sobtat, no habitual. Davant del dubte, truqueu al 112!
També és preferible que truqueu al 112 abans de desplaçar-vos a l'hospital per medis propis. Si el centre on aneu no forma part de la xarxa d'atenció a l'ictus i, per tant, no té capacitat per prestar-vos la millor atenció possible, caldrà que us traslladin a un altre hospital i això augmentarà el temps d'intervenció.
El Codi ictus a Catalunya
Per garantir que l'atenció a la persona afectada es realitzi amb la major celeritat possible i evitar, així, la progressió de la malaltia i les seves seqüeles, Catalunya disposa d’un codi d’emergència implantat a tot el territori per al tractament d’aquesta malaltia: el Codi ictus.
El Codi ictus és un protocol d'actuació urgent que comprèn l’activació d’una xarxa de dispositius assistencials adreçats a donar una atenció immediata i adequada als pacients amb sospita d'ictus. En aquest codi d'emergència hi participen 29 hospitals distribuïts per tot el territori, 15 dels quals es connecten a una xarxa de telemedicina perquè un neuròleg avaluï el pacient de forma remota i indiqui el tractament més adequat.
El Codi ictus s'activa quan una persona truca al 112 per alertar que algú pateix un ictus i el SEM envia una ambulància al lloc dels fets per fer una avaluació inicial i oferir la primera atenció. Amb la informació obtinguda, el SEM prealerta l'hospital receptor més proper d'entre la xarxa d'hospitals del sistema de salut de Catalunya amb capacitat per oferir la millor assistència possible.
L'any 2021 el Codi ictus es va activar 8.400 vegades. El temps des de l'inici dels símptomes fins l'arribada a l'hospital és de 104 minuts de mitjana a tot el territori, però es pot escurçar si s'avisa immediatament al 112.